Ma 2021. december 06., hétfő, Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
 
 

Ki olvas minket

Oldalainkat 16 vendég böngészi
Nyomtatás E-mail

Klasszikus

A klasszikus-stílus eredete a régi történelmi korokba nyúlik, amikor létre jöttek a kézműves céhek, és a középkori urak szobáit míves bútorok, pazar kelmék és kifinomult színek töltötték be. A középkort követően is a történelmi korok szerint alakultak ki a klasszikus enteriőrök, és tükrözték az adott kor eszmeiségét a minták, színek és formák terén is. Az antik bútorok alapvetően meghatározzák a kialakított tér jellegét...

 

Az antik bútor maradandó, tömör, minőségi. A szoba stílusát a nagyobb darabok határozzák meg. A kisbútorok úgy vannak jelen a klasszikus térben, mint a finomságot, bájt erősítő eszközök, amelyek egyben ízlésünket, egyéniségünket, és a szoba jellegét is kifejezik.

Vigyázat, nem minden antik bútor illik egymáshoz! Ahhoz, hogy a visszatetsző hatást elkerüljük, azonosítsuk a korstílus alapján a bútorokat, és maradjunk meg lehetőleg egy alapmotívumnál. Az antik bútorokat sok esetben mai darabokkal párosítják, és az összhatás nagyon kellemes lesz, főként, ha külön ügyelünk arra, hogy a bútorhuzatok stílusukban tökéletesen illeszkedjenek a bútorok típusához.
Ezek a bútorok remekül illenek a falak, és a puha kárpittal bevont bútorok meleg tónusú színéhez.

 

Minimál

Az a stílus, ami csak is a tiszta formák és a rend révén igyekszik elérni az ember által vágyott harmóniát.

Fontosnak tartja, hogy a tér szolgálja az embert és a benne lévő szükséges használati és berendezési tárgyak a természetes szimmetriarendjét, egyensúlyát, ritmusát az ott élő emberre visszasugározza. Ezt olyan módon igyekszik elérni, hogy a mintákat vagy a formákat a térben sorozatosan megismételi, azokat sorba állítja, hogy ezzel is figyelmeztetessen arra, hogy a rendezettség életünkben és magunk körül nem csak óhaj, hanem valóság is kell, hogy legyen.

Az egyszerű teret egyszerű geometriai formák ritmikus ismétlésével igyekszik barátságossá tenni, ha erre nincs lehetősége, akkor ugyanezt a színekkel teszi, amelyek szintén és véletlenül sem harsányak, zavaróak.

A szerkezeteket eldugja, a függőleges és vízszintes síkok által létrehozott kubusok sorozata alkotja a tárolásra alkalmas bútorokat, míg az ülőbútorok egyszerű kocka alakúak, kiváló minőségű, de mintázat nélküli kárpitozással.

 

Mediterrán

Helyi stílusok közül mostanában a mediterrán a legfelkapottabb.

 

Ez abból adódik, hogy a magyarok többsége a Földközi-tenger partvidékén nyaral, és az ottani hangulatot szeretné kicsit felidézni a szürke hétköznapokban. Magyarországon négy mediterrán jellegű stílus érvényesül. Az olasz, a spanyol, a görög, illetve a mór (marokkói).

Mielőtt a délies stílusok közül választunk, fel kell mérnünk, vajon alkalmasak-e egyáltalán a körülmények a hangulat megteremtéséhez.
Szükséges ugyanis bőséges természetes fény, és a ház külleme sem elhanyagolható. Ha saját házunk van, a külsőn zsalugáterekkel, meleg falszínnel és egy kis kőburkolattal segíthetünk. Lakás esetében a balkont zsúfoljuk tele pozsgásokkal meg leanderekkel és a kovácsoltvas szék alá terítsünk nádszőnyeget! A belsőt illetően természetesen először a funkcionális szükségletek kielégítése a legfontosabb, majd jöhet a design.

 

Vidéki (Country)

A vidéki (country) stílus létrehozásához nem szükséges nyaraló, vagy falusi ház, bármely lakásban kialakítható.

 

Otthonunkat a tökéletes kikapcsolódás helyszínévé varázsolhatjuk mindenféle kötöttség nélkül. Csak arra kell ügyelni, hogy a sokféle berendezési tárgy harmónizáljon egymással. A stílus kedvünkre variálható, ha inkább modernebb hangulatot szeretnénk, elég annyit tennünk, hogy lakásunkba világosabb, kevésbé tradicionális színeket választunk. Ne aggódjunk, ha a fából készült, robosztus bútorunk kissé megkopott az élek mentén - ettől válik valóban vidékiessé. A falak is kaphatnak természetes közepes színárnyalatú faburkolatot. A kandallóban ropogó tűz meghitté varázsolja vidéki stílusú hálószobánkat. A berendezés hangsúlyos részei a virágos kelmék, a nagy drapériák, a természetes textúrák, a háziszőttes. A vidéki stílus végtelenül barátságos, kötetlen légkört teremt otthonunkba.

Azoknak ajánljuk, akik inkább személyes, mint divatos lakásra vágynak, ahol az egész család jól érzi magát. Nem makulátlan - rendmániásoknak nem való -, akár a háziállatok paradicsoma is lehet. Vegyes képet mutat, nem okoz problémát összhatásában, ha a bútorok különbözőek. Lehetőséget ad arra, hogy a régi és új berendezési tárgyainkat egymás mellé tegyük.

 

[ Vissza ]